U-Boat U-42 Limited Edition *RECENZIJA*

izvor: portalsatova.com
 
 
Probiti se u današnje vrijeme u luksuznu industriju satova je popriličan pothvat. Kao i u svim industrijama, opstaju oni koji su inovativni i unikatni. A u ovom svijetu satova to znači dvije stvari – biti prepoznatljiv po dizajnu ili po mehaničkim svojstvima svojih mehanizama.
 
U-Boat ne spada u naročito mlade manufakture, barem ne ako sagledamo godinu kada se prvi puta to ime spominje. Godine 1942. talijanski inženjer Ilvo Fontana je bio zadužen od strane talijanske mornarice da dizajnira i konstruira novi model ručnih satova koje će koristiti njihovi piloti i ronioci. Satovi su sa punim pravom bili namjerno predimenzionirani jer su bili namijenjeni nošenju preko odijela, a ogromni indikatori su omogućavali dobru vidljivost u mračnim uvjetima. No, iz razloga koji nisu poznati, dizajn U-Boata nije prihvaćen i nacrti su ostali zakopani u ladicama sljedećih 58 godina.
 
2000. godinu možemo uzeti kao godinu u kojoj se službeno rodio U-Boat brand, barem u obliku kakvom ga poznajemo danas. Unuk osnivača U-Boat branda, Italo fontana, je inspiriran originalnim nacrtima iz 1942. započeo novu povijest svoga branda koji će se pokazati kao puni pogodak na tržištu. U-Boat nije imao slavan start. U početku svog pozicioniranja na tržištu su predstavili Lefthook, model sa karakterističnim krunicom na lijevoj strani kućišta sa japanskim quartz mehanizmima koji su bili upitne kvalitete i završne obrade. Kako se tijekom godina brand razvijao, došao je do trenutka u kojem je trebalo odlučiti da li žele usmjeriti svoju proizvodnju na kvalitetniji pristup sa manjim brojem modela ili postati proizvođač satova sa masovnom proizvodnjom. Prema modelima koje predstavljaju i prema limitiranoj seriji U-42 koja nam je stigla na recenziju, očigledno je kako su se odlučili za prvu opciju.
 
Iako je danas još uvijek smatran kao modni brand, U-Boat se počeo probijati visokim tempom. Dovoljno je da pogledate kakav imaju nastup iz godine u godinu na najpoznatijem sajmu satova u Baselu, kada su sa malog štanda prerasli u izložbeni prostor na nekoliko katova . Dizajnerski gledano, očigledno je kako je jako velik broj elemenata vrlo sličan ili gotovo identičan Panerai satovima, još jednom talijanskom brandu koji je bio službeni dobavljač talijanske ratne mornarice.
 
Model koji nam je stigao na recenziju je izvorno inspiriran originalnim dizajnom iz 1942. godine, stoga i nosi naziv U-42. Masivno kućište steampunk dizajna u sebi krije ozbiljne dimenzije – 16mm debljine, 47mm promjera i čak 55mm koliko iznosi dužina između prihvata (lug-to-lug) je čak i izazov za jača zapešća. No, utješna je činjenica da je sat u potpunosti napravljen od vrlo lakog metala – titana i to tamne antracit boje koja dodatno naglašava crte kućišta i military look. Krunica na lijevom boku kućišta, praktički dio po kojem su poznati svi U-Boat satovi je konstruirana u obliku poluge koju je potrebno pomaknuti u vodoravni položaj kako bi se sat navio ili podesilo vrijeme. Krunica nije na navoj, stoga nas je iznenadila deklarirana vodootpornost od 300 metara a i radi specifičnog položaja, nije moguće namjestiti ili naviti sat kada je na ruci. Interesantan detalj se nalazi tik do krunice, a radi se o pločici na kojoj je ugraviran unikatan broj limitiranog primjerka, kao i zemlja podrijetla (Italija, naravno).
 
Suprotna strana kućišta nije nimalo manje dosadna. Kućište na tom položaju sakriva dodatnu polugu, koja služi za zaključavanje bi-direkcionalne lunete. Luneta za razliku od većine ronilačkih modela, nema zupce preko kojih se može precizno podesiti položaj, već se okreće bez trenja. U otvorenom položaju, luneta ima par milimetara vertikalnog praznog hoda što tehnički ne utječe na funkcionalnost, ali bismo voljeli vidjeti da je taj dio malo praktičnije riješen, pa barem sa dodatnom brtvom koji bi sveo prazan hod na minimum.
 
Brojčanik će gotovo instantno biti prepoznatljiv ljubiteljima Panerai branda. Iako su u slučaju U-Boata naglašeni indikatori suprotni od Panerai-a (12-4-8), dizajn i oblik kazaljki je vrlo sličan. U neku ruku to i nije slučajnost, s obzirom da su oba dizajna nastala u gotovo isto vrijeme i u istoj državi i praktički su dizajnirani za istu funkciju i vojnu primjenu. Radi iznadprosječno velikih indikatora i kazaljki je čitljivost idealna, ali ‘sitnica’ u kojem se najviše ovaj brojčanik razlikuje od Panerai-a je čitljivost u mračnim uvjetima. Naime, za razliku od SuperLuminove koju možemo naći na Panerai brojčanicima, kod U-Boata je korištena C3 iluminacija koja nažalost nema toliko dobar intenzitet i dugotrajnost.
 
Lijepi detalji se nastavljaju i na pozadini na kojoj su ispisani svi važni detalji (uključujući i promjer) pa i oznaka mehanizma – U/28. Kalibar U/28 je interno ime za standardan ETA 2824, švicarski mehanizam poznat po svojoj dugotrajnosti, preciznosti i niskim troškovima održavanja. U pomalo kaotičnom rasporedu je raspoređeno devet vijaka koji onemogućavaju prodor vode u kućište od kojih je čak tri sigurnosna vijka, što znači da ćete trebati poseban alat za otvaranje kućišta kod servisiranja mehanizma.
 
Većinom kada radimo recenzije ovakvih satova nismo pretjerano oduševljeni remenima. Ili su pretvrdi ili nemaju lijepu teksturu i u pravilu uvijek bi preporučili neku aftermarket alternativu u kojoj bi dobili puno bolju kvalitetu. No u ovom slučaju se već dugo nismo susreli sa toliko dobrim i kvalitetnim remenom. Remen je nevjerojatne mekoće a postignuta patina koja je fantastično uklopljena sa dizajnom i pričom obično dolazi sa godinama nošenja. U paketu sa satom dolazi i pripadajući alat, stoga jedino što trebate je izabrati jedan od stotinjak kožnih remena na aftermaket tržištu. Vjerujte nam, većina njih će se uklopiti fenomenalno!
 
Tijekom godina susreli smo se sa raznim satovima i oblicima pakiranja. Od kartonskih, do minijaturnih, pa sve do masivnih kutija od mahagonija. No, ovakvo pakiranje još zbilja nismo vidjeli. Ako ćete naručivati ovaj sat preko interneta, cijena poštarine bi vas mogla vrlo neugodno iznenaditi (plača se po kili) jer masivna aluminijska kutija od par kilograma je nešto najimpresivnije što smo vidjeli u posljednje vrijeme. Napravljena od jednog bloka aluminija, kutija je napravljena na način da podsjeća na oblik podmornice, ponajviše radi centralnog “prozora” sa konveksnom lećom.
 
Iako ovo vjerojatno neće biti model orijentiran puristima i kolekcionarima, riječ o interesantnom i vrlo upečatljivom modelu koji će zasigurno biti primijećen na vašem zapešću. Kada bi barem mogli još i kutiju nositi sa sobom…
 
Kompletnu ponudu U-Boat satova, kao i limitirani model U-42 možete vidjeti na DICTA Web shopu.
 

Ostale novosti

Galerija