Louis Erard 1931 Chronograph *RECENZIJA*

izvor: portalsatova.com
 

1931. je bila važna godina za švicarsku manufakturu Louis Erard. Te je iste godine dotični proizvođač satova predstavio svoj prvi sat na tržištu i do dana današnjeg većina njihove kolekcije se bazira na vrlo tradicionalnom pristupu sa dozom modernog dizajna. Kao i kod većine manufaktura, povremeno se može naići na pojedine modele koji izlaze van okvira tog tradicionalnog dizajna, poput Black Regulatora kojeg smo također recenzirali, međutim osnova filozofije Louis Erarda branda je upravo bazirana na modele poput 1931 Chronographa koji nam je upravo stigao na test.

Chronograph 1931. model poprilično neatraktivnog imena (“78 225 AA 01“) je zapravo limitirana serija od 500 primjeraka koja je predstavljena u vjerojatno jednom od najneobičnijim pakiranjima s kojima smo se susreli do sada. Kako su dizajneri u Louis Erardu očigledno tradicionalisti, opremili su kutiju interesantnim dodacima koji uključuju set od starog papira i omotnica, blok crvenog voska i pečata sa Fleur-de-Lis (još poznatiji kao Heraldički ljiljan) simbolom. Šteta da u komplet nije uključeno i fino nalivpero, ali ako razmišljate o ovom setu, pretpostavljamo da ste se već opskrbili na tom području.

Louis Erard 1931 Chronograph je zapravo baziran na dizajnu 40′ i 50′ godina prošlog stoljeća a i prisutan je i danas u modernim inačicama, naročito iz IWC i Breguet manufakutre. Elegantno kućište je istovremeno zakrivljeno i oštro, ovisno iz kojeg ga kuta gledate. Promjerom od 42mm (bez krunice) spada u optimum klasu za tipičan dress-sportski chronograph iako bi mu duljina od prihvata remena do prihvata remena (eng. lug-to lug) mogla biti i nešto manja.

No unatoč duljini od 50mm, sat je bio taman na granici za zapešće obujma 18cm (odnosno cca 7 inch-a), stoga ako vam zapešće kategorički spada u manju veličinu, preporučujemo da ga isprobate prije kupnje. Interesantni detalji su vidljivi duž cijelog kućišta, od oštrih poliranih kuteva lunete, pa sve do dizajna pump pušera chronographa čija unutarnja cijev ima gotovo identičan reljef kao i vanjska površina krunice, čime se malo razbila klasika koju možemo vidjeti na mnoštvo chronograph modela vrlo sličnog dizajna.

Kao i kod svakog sata brojčanik je element koji nas mora “prodati”. Ako ste tradicionalist ili kolekcionar starijih satova onda ćete posebno cijeniti način na koji je ovaj brojčanik izveden. Font arapskih brojki, odnosno indikatora je preuzet sa starih željezničkih džepnih satova a posebno su nam se svidjeli rubovi sub-dialova i vanjskog prstena na brojčaniku koji podsjećaju na željezničke tračnice (pojam kojeg često nazivaju railroad chapter ring). No definitivno najljepši detalj su kazaljke, koje su uslijed termičke obrade poprimile plavo-ljubičastu nijansu.

Kazaljke su također vrlo tradicionalnog dizajna, pogotovo satna i minutna kazaljka chronographa a s obzirom da stoje na bijeloj pozadini, pružaju izuzetno dobar kontrast. Brojčanik “tri-compax” tipa u rasporedu 6-9-12 je tipičan za ovu vrstu mehanizma (o tome nešto kasnije), međutim dva nasuprotna sub-diala za chronograph se posebno ističu većim promjerom u odnosu na sub-dial tekuće sekundarke, kako bi bili uočljiviji za čitanje izmjerenih vremenskih intervala. Na brojčaniku se također prikazuje i dan u tjednu i mjesecu (na sreću indikator na 3h nije maknut) a promjena datuma se odvija nešto prije ponoći (za dan u tjednu) dok se ‘skok’ datuma odvija u točno 00:01h.

Ako okrenemo sat na pozadinsku stranu, uočit će se poklopac mehanizma na vijke na kojem su prikazane osnovne informacije o satu, kao i unikatan limitirani broj. Na pozadini, kao i na prednjoj strani se nalazi safirno staklo preko kojeg možete uživati u ETA 7750 mehanizmu. Iako se radi o jednom od najpopularnijih i najčešćih mehaničkih chronographa na tržištu, lijep je osjećaj s vremena na vrijeme skinuti sat sa zapešća i pogledati kako kuca nemirnica na 28.800 otkucaja u satu. Mehanizam nema gotovo nikakvih dekoracija po mainplateu ili mostovima, no detalj koji ipak malo poboljšava sveukupni dojam je pozlaćeni rotor mehanizma sa Côtes de Genève dekoracijom. Na testu se mehanizam pokazao poprilično točan, gdje mu je dnevno odstupanje (prilikom nošenja) bilo u okvirima od nekoliko sekundi na dan, što je za mehanizam koji nije certificiran po COSC-u, zadovoljavajući rezultat.

Louis Erard 1931 Chronograph je opremljen sa mat crnim kožnim remenom, ali u tipičnom Louis Erard stilu je nestandarne dimenzije od 21mm, stoga pripazite na taj detalj kada ćete isprobavati razne kožne remene za ovaj model. Preporučamo polu mat kožni remen sa aligator uzorkom koji bi se odlično uklopio u bijeli brojčanik.

U kratkim crtama, radi se o elegantnom, kvalitetnom i klasičnom mehaničkom chronographu koji je sa svojim bezvremenskim dizajnom u potpunosti prilagodljiv vašem izgledu, pogotovo ako se planirate opremiti sa nekoliko tipova kožnih remena. Louis Erard 1931 Chronograph možete kupiti preko Dicta Web shopa, a na istoj lokaciji možete pregledati i kolekciju dotične manufakture.

 

Ostale novosti

Galerija