ORIS X1 Calculator *RECENZIJA*

izvor: portalsatova.com
 
Na testu smo imali trenutačno najbolji pilotski chornograph iz Orisove kolekcije. U nastavku možete pročitati kompletnu recenziju.
 
1947. godina se može okarakterizirati kao poprilično važna godina u ljudskoj povijesti. Te je godine izumljen prvi tranzistor, Ferrari je počeo proizvoditi sportske automobile i vjerojatno najvažniji podatak, ostvaren je prvi supersonic let u povijesti.
 
14. listopada 1947. godine, Bell X-1 je postao prvi zrakoplov sa ljudskom posadom koji je probio zvučni zid i time zaslužio mjesto u povijesnim knjigama. Iako je u to vrijeme znanje o aerodinamici i raketnom pogonu bilo u začetcima, to nije sprječavalo izniman trud inženjera i pilota da ostvare u to vrijeme, nemoguć cilj. Dizajnerski gledano, Bell X-1 je izgledao kao ogroman metak sa zavarenim krilima i ogromnim raketnim pogonom, jer su tadašnja istraživanja pokazala kako je metak kalibra 0.50 pokazao stabilnost u letu brzinama iznad dva macha. Za pilote, ovo je bila izuzetno rizična misija bez sustava za izbacivanje sjedala i padobrana, te nitko nije mogao točno pretpostaviti što će se dogoditi prilikom probijanja zvučnog zida.
 
Ono što je izuzetno impresivno, je da se taj let dogodio prije ere računala i džepnih kalkulatora, kada su se inženjeri koristili matematikom (da, da, onom koja spašava živote) i upotrebom logaritamskog računala (eng.slide rule) koje je omogućavalo kompleksne izračune u relativno kratkom vremenu sa visokom dozom preciznosti. Tijekom 1940′ i 1950′, logaritamsko računalo (još poznatije kao E6B) se sve više primjenjivao u avijaciji od strane pilota, te je služio za izračunavanje brzine, udaljenosti, potrošnje goriva i referentne visine. Iako je danas zamijenjen naprednim računalnim sustavima, još uvijek ga nalazimo na modernim pilotskim satovima, poput Orisovog X1 Calculatora. 66 godina poslije, Bell X-1 se još uvijek smatra legendarnim zrakoplovom (ili ako baš želite – raketom sa krilima), stoga je Oris odlučio obilježiti tu povijesnu prekretnicu novim chronograph modelom -X1 Calculator.
 
Iako sve recenzije završavaju osobnim dojmovima, mislim da bi bilo ok da ovu započnemo sa njima: Sat je jednostavno rečeno – fenomenalan! Na tržištu postoji brdo pilotskih satova, to je postao praktički trend kao i ronilački rekreativni sport i u tome je očito prepoznat potencijal. Po čemu se onda ovaj Oris ističe iz brda sličnih pilotskih satova? Prvo i najvažnije – dizajn! Nasreću, sat nije rađen na temelju Bella X-1, ovdje uz funkcije, izgled je drastično bitan. Kompletno crno PVD kućište u gun metal boji daje pomalo stealth izgled i još više pridonosi cool faktoru. Sa svojih 46 mm baš i ne spada u laganu kategoriju, čak je i dva koraka izvan srednje, a nedostatak klasične lunete daje dojam kao da se radi o satu nešto ispod 49 mm. Međutim, 54 mm udaljenosti između prihvata za remen omogućuju da sat stoji čvrsto i sigurno na ruci. Debeli kožni remen širine od 23 mm svakako pridonosi tome, a iako u početku može djelovati kruto, riječ je o kvalitetnoj koži koja sa donje strane ima deblji sloj gume kako bi se očuvala trajnost remena.
 
Svatko tko se zagleda u brojčanik će sigurno doživjeti preopterećenje informacijama – sub-dialovi, kazaljke, skale, brojčanici…sve djeluje pomalo zastrašujuće. Međutim, samo na prvu, jer se X1 pokazao izuzetno čitljiv i jednostavan za korištenje. Dovoljno je sat odmaknuti kojih 20 centimetara od lica i sav “višak” na brojčaniku jednostavno nestane. Važne informacije, poput prikaza sata, minuta i chrono funkcija tada dolaze u fokus i očitavanje vremena postaje milina. Što se tiče čitljivosti u mračnim uvjetima, tu problema stvarno nema.
 
BG W9 iluminacija u mraku svijetli plavkastim tonom iznadprosječne jačine, a zahvaljujući 12/3/6/9 indikatorima poprilično se teško “izgubiti” na brojčaniku. Uz to, BG W9 na danjem svijetlu nema onaj zelenkasti sjaj, nego je sterilno bijele boje te odlično djeluje na crnoj pozadini. Uz prozor za datum na 4:30h, Oris je vrlo diskretno uspio ugurati i prozor za prikaz dana u tjednu. Ukoliko ga niste uspjeli iz prve uočiti, nalazi se sa desne strane subdiala za tekuće sekunde na 9h. Na 12 i 6h se nalaze dva subdiala, rezervirana za chronograph funkcije kojim je moguće mjeriti vremenske intervale do 12h. Kada smo se već dotakli chronographa, moram pohvaliti fenomenalan taktilni feedback, odnosno snažan “klik” prilikom uključivanja, isključivanja i resetiranja chrono funkcija. Jedan odličan detalj, pušeri klipnog oblika imaju na sebi oznake “X” i “I“, čisto da se podsjeti s kojim je razlogom ovaj sat napravljen.
 
Iskreno, nema goreg kada na satu imate malu krunicu. Em je teško navijat sat, resetirat, izvadit krunicu…ovdje tih problema nema. Krunica je dvostruko veća od pušera, sa duboko izrezanim i oštrim horizontalnim linijama te ju je stvarno gušt koristiti, čak i dok je sat na ruci.
 
Što se tiče mehanizma, Oris je u X1 Calculator ugradio Caliber 675, odnosno ETA 7750 modificiran sa crvenim rotorom, svojevrsnim trademarkom Orisa. Radi se o vrlo pouzdanom i preciznom mehanizmu (drugim riječima “radnom konju”) koji se kroz dugi niz godina pokazao kao vrlo izdržljiv i zahvalan. Na testu je sat radio u prosjeku +5 sekundi na dan, što je za non-COSC mehanizam odličan podatak. Uz to rezerva snage mu je solidnih 48 sati.
 
E6B računalo, odnosno cirkularni “šiber” je integriran u unutrašnju lunetu X1 Calculatora. Iako se prije koristio kao primarno računalo za jednostavne i složene računske operacije, danas je praktički nepotreban uz svu silu računala i pametnih telefona. Međutim, pitanje je vremena kada će vam ta stvarčica zatrebati i u ključnom trenutku može biti od velike koristi. Uz obično množenje i dijeljenje, moguće je raditi razne konverzije, poput valute, brzine, visine…itd. Uz sat dolaze i detaljne upute kako koristiti E6B računalo, a ukoliko trebate dodatnu pomoć, uvijek možete pogledati tutorial na našem FORUMU.
 
Pakiranje sata je dodatni plus koji je uvijek lijepo vidjeti kod tematskih satova. Uz standarnu crno-crvenu Oris kutiju sa brdo dokumentacije o povijesti Bella X-1, nalazi se kutija dizajnirana u stilu zrakoplovnog instrumenta. Što je najbolje, na vrhu kutije se nalazi potpuno funkcionalno E6B računalo na kojem možete vježbati konverzije i računske operacije. Veliki thumbs up Orisu za ovu ideju. Oris X1 Calculator je moguće kupiti u Dicta prodavaonicama ili preko Dicta web shopa.
 

Ostale novosti

Galerija