RECENZIJA - Oris cal. 400

izvor: tilia-speculum.hr

Prije svega dva tjedna predstavljen je novi Orisov kućni mehanizam, sjajan Calibre 400 s pet dana rezerve snage, anti-magnetskim komponentama te 10-godišnjim jamstvom. O novoj perjanici pisali smo ovdje, a danas predstavljamo sat u koji je isti mehanizam po prvi puta ugrađen. Oris Aquis Date Calibre 400 prvi je posegnuo za novim mehanizmom, no nije samo on novost kad je u pitanju ovaj model.

Ne čudi nas odabir Aquisa za predstavljanje novog mehanizma jer se ipak radi o Orisovom bestselleru. Trenutno se nudi u 40 izvedbi iz tri promjera kućišta, a u slučaju novog modela išlo se na najveće, promjera 43.5 mm. Novi Calibre 400 razvijan je punih pet godina. Radi se o mehanizmu koji je u potpunosti djelo Orisovih inženjera i koji će zadržati smjernicu dostupne kvalitete po kojoj je ova manufaktura poznata. 10 godina servisnog intervala službeno ne nudi nitko čime Oris pomiče ljestvicu u ovom segmentu vrlo visoko. Kupite li ga danas, prvi servis planirajte krajem 2030.!

Na prvi pogled tipičan Aquis, no ovo je prvo izdanje ovoga promjera s plavim licem i plavom lunetom. Zadržala se vodonepropusnost od 300 m, no sitni detalji čine razliku. Prva je narukvica kod koje je implementiran patentirani DIY Quick Strap Change (do-it-yourself) sistem jednostavne zamjene, pa tako sami skidate čeličnu i umećete gumenu i obrnuto, bez posebnih alata ili odlaska uraru.

Drugi je detalj ispisan na brojčaniku: 5 DAYS potpis ispod AQUIS PRESSURE RESISTANT 30 BAR / 300M koji upućuje na novi mehanizam i njegovih 5 dana rezerve snage. Najiskusnije oko će zamijetiti i treću razliku, a krije se u povećanom okviru datuma standardno smještenog na 6 sati.

Lice sata izgleda doslovno sjajno. Plava podloga presijava se od svjetlijih ka tamnijim nijansama, a okružuje ga keramička luneta, također u plavoj boji. Ronilačka skala ima istaknutih prvih 20 minuta i rotira se u jednom smjeru. Kruna je na uvrtanje, zaštićena te s reljefnim natpisom Oris na vrhu. Kazaljke i indeksi ispunjeni su Super-LumiNova premazom za bolju vidljivost u mraku.

Straga je ugrađeno veliko safirno staklo iza kojeg je već spomenuti novi mehanizam, Calibre 400. Nova nemirnica kod Calibre 400 uključuje i silikonsko sidro, a ukupno 30 dijelova izrađeno je od anti-magnetskih slitina koje funkcioniraju precizno i prilikom izloženosti magnetskim poljima. Prilikom testiranja za ISO 764 standard kojim se potvrđuje magnetska otpornost novi je Oris mehanizam pokazao samo 30% dozvoljenog odstupanja.

Narukvica kod koje je implementiran patentirani DIY Quick Strap Change (do-it-yourself) sistem jednostavne zamjene, pa tako sami skidate čeličnu i umećete gumenu i obrnuto, bez posebnih alata ili odlaska uraru

Oris Calibre 400 ima novorazvijeni sustav za navijanje kod kojeg je izbjegnut pritisak utega na kuglični ležaj novim konceptom kliznih ležajeva. Navija se samo u jednome smjeru, a uz iskorištavanje čak 85% energije iz glavne opruge rezerva snage iznosi 5 dana. Navinut u ponedjeljak radit će do petka navečer. Inače, prosjek iskorištenja energije iz opruge kod automatskih mehanizama iznosi oko 70%.

Oris Aquis Date Calibre 400 stigao je na naše tržište i dostupan je u buticima i na stranicama Dicte. Dvije su izvedbe, na čeličnoj narukvici ili na crnom gumenom remenu. Obje imaju preklopne kopče te Quick Strap Change mehanizam. Cijena Aquis Date Calibre 400 na čeličnoj narukvici iznosi 22.800 kn.

Kućište: promjer 43.5 mm – višedijelno – nehrđajući čelik – poliran i brušen  – jednosmjerna luneta – plavi keramički umetak – zaštićena kruna na uvrtanje – čelični okvir poklopca kućišta sa safirnim staklom – vodonepropusnost 300 m -kupolasto safirno staklo – antireflektirajući premaz

Brojčanik: gradijent plavi – indeksi i kazaljke tretirani Super-LumiNova premazom – novi natpis na brojčaniku “5 Days” – veći prozor datuma na 6 sati

Mehanizam: Calibre 400 – automatik – rotor smješten na sustav kliznih ležajeva – 5 dana/120 sati rezerve snage – zadovoljavanje ISO 764 standarda – sati, minute, sekunde, datum i stop-sekundi mehanizam

Narukvica/remen: nehrđajući čelik/crna gumena – preklopna kopča – Quick Strap Change sistem

 

Ostale novosti

Galerija